Guiden til en hurtig Sixpack

Først og fremmest skal det siges, at det er en langvarig proces, der kræver disciplin, motivation og benhårdt arbejde. Ingen kan træne sig til en flad mave på en uge, uanset hvor mange sixpack øvelser man laver. Desuden er det de færreste, der kan opretholde en sixpack – som også kaldes vaskebræt – i lang tid, da det kræver målrettet træning og især en meget stringent kost. Alle kan dog arbejde sig hen imod en sixpack og her har vi samlet de bedste tips til processen samt information og gode råd til at gøre dig strandklar. Du finder også en liste over gode øvelser til sixpack træning. Det er naturligvis også effektive øvelser til flad mave, hvis du ikke er ude efter sixpack, men “bare” vil arbejde hen mod en flad mave på stranden til sommer.

”The best ab-exercise is walking, walking away from the kitchen”

Ovenstående citat er gengivet af KIM SKOVHOLM som svar på hvilken øvelse, der er mest effektiv, når man vil opnå sixpack.

For at forstå dette skal vi ind på, hvordan vores krop fundamentalt er bygget op. Vores krop har stort set fungeret på samme måde i de sidste knap 50.000 år. Efterhånden som omgivelserne og klimaet har ændret sig gennem historien, har menneskekroppen fulgt med og tilpasset sig. Det er denne udvikling, vi kender som evolution. Det handler dybest set om, hvorledes et individ tilpasser sig til omgivelserne, så man altid har de bedste forudsætninger for at klare sig. Det er cirka 10.000 år siden mennesket kom til Danmark fra sydligere himmelstrøg. Dengang handlede livet om en ting: overlevelse.

For at sikre artens overlevelse var der fire ting, der skulle være til stede: mad, vand, søvn og forplantning.

Som årstiderne ændrede sig, ændrede mængden af tilgængelig føde i naturen sig også. Dette betød at i perioder med masser af mad, spiste mennesket mere end deres daglige behov for at ”gemme” til dårligere tider. Dette blev dog opvejet i de måneder, hvor der var mindre føde tilgængelig, hvor der i stedet blev tæret fra kroppens depoter.

Kroppen kan lagre energi på to måder: kulhydrat kan oplagres i muskler og lever, mens fedt kan oplagres i kroppens fedtdepoter.

En fuldvoksen mand kan oplagre omkring 400-500 gram kulhydrat i kroppen, hvilket svarer til 1600-2000 kcal.

Kroppens fedtdepoter har derimod ingen øvre grænse for, hvor store de kan blive. Dette var en kæmpe hjælp til stenalderfolket, så de kunne oplagre til trange tider, men problemet opstår i dag, når kroppen oplagrer en masse fedt til trange tider, som aldrig kommer.

Kroppens fedtdepoter kan ses som en bank. Hvis du sætter mere ind på din konto, end du bruger, stiger indholdet på kontoen. Bruger du mere, end du sætter ind, falder det. Var man hulemand for 10.000 år siden betød det, at gennem forår, sommer og efterår, hvor der var rigeligt føde, spiste man mere, end man forbrændte. Derigennem opbyggede man fedtdepoter, som kunne udnyttes til energi om vinteren, hvor der var langt mellem føden.

I dagens Danmark oplever vi ikke perioder med sult og mangel på mad. Ydermere har størstedelen af befolkningen et arbejde, hvor man sidder ned. Under disse forhold gør kroppen det, den gør bedst: overlever. Desværre bevirker denne overlevelsesmekanisme, at mange har opbygget ekstra fedtdepoter, som kroppen aldrig får brug for at forbrænde, og derfor ender mange som overvægtige.

Når folk spørger, hvad den bedste maveøvelse er, mener de dybest set hvilken øvelse, der kan reducere fedtvævet i maveregionen. Faktum er, at om du så laver 100.000 lige eller skrå mavebøjninger, vil du desværre ikke fedtforbrænde mere i maveregionen end på resten af kroppen. Man kan ikke punktforbrænde.

Kroppen bestemmer selv, hvor den ”brænder” fedt, og det må man bare forene sig med. Det bedste, man kan gøre, er at skrue op for træningen og ned for indtaget af kalorier, så kroppen er i kalorieunderskud og derfor begynder at tære på fedtdepoterne.

Kroppens mavemuskler

Maven består faktisk af fire muskelgrupper, der strækker sig fra de skrå mavemuskler på den nederste del af ribbenene til den lige mavemuskel, som trækker brystkassen og bækkenet mod hinanden.

De fire muskelgrupper er:

  • De lige mavemuskler
  • De ydre, skrå mavemuskler, som sidder på overkroppens sider. De ligger lige under huden med de lige mavemuskler ved siden af.
  • De indre, skrå mavemuskler, der er placeret under de ydre, skrå mavemuskler
  • Den tværgående mavemuskel, som er den mavemuskel, der ligger dybest

Når vi taler om six pack eller vaskebræt, er det de lige mavemuskler, det primært handler om. Det betyder dog ikke, at man skal glemme de øvrige mavemuskler. Det handler om at opbygge en stærk core generelt, hvilket indbefatter træning af samtlige mavemuskler samt lænden, så man styrkes hele vejen rundt.

Hvor lav fedtprocent skal man have for at få sixpack?

Som nævnt ovenfor får man ikke sixpack af at lave mavebøjninger til bevidstløshed. Mavetræningen er naturligvis essentiel, når man vil opbygge sixpack, men fedtdepoterne på maven har mindst lige så stor betydning. Du kan have super veltrænede mavemuskler, men hvis de er gemt bag et fedtlag på maven, bliver din sixpack ikke synlig.

Der er ingen fast værdi, når det kommer til, hvor lav en fedtprocent man skal have, for at få synlig sixpack. Nedenstående tabel viser den anbefalede fedtprocent i forhold til sundhed og overvægt. Det er nødvendigt at have en lav fedtprocent, for at man kan få en synlig sixpack, men det er samtidig vigtigt at huske på, at kroppen har brug for fedt og fedtdepoter for at fungere, så man skal altså ikke gå efter en fedtprocent under det anbefalede, da det medfører sundhedsrisici.

KVINDER
Alder Undervægt Sund vægt Overvægt Fedme
20-39 år Under 21% 21-33% 33-39% Over 39%
40-59 år Under 23% 23-34% 34-40% Over 40%
60-79 år Under 24% 24-36% 36-42% Over 42%

 

MÆND
Alder Undervægt Sund vægt Overvægt Fedme
20-39 år Under 8% 8-20% 20-25% Over 25%
40-50 år Under 9% 9-22% 22-28% Over 28%
60-79 år Under 13% 13-25% 25-30% Over 30%

4 tips til sixpack

Det kan være svært at finde hoved og hale i de mange tips og anbefalinger der findes, når man vil gøre sin træning så effektiv som muligt. Derfor har vi samlet en overskuelig liste, der giver dig fire essentielle tips til, hvad du skal gøre, for at opnå sixpack.

Vær i dagligt kalorieunderskud, så du kan nedbringe din fedtprocent

Din kost er lige så vigtig som selve træningen, hvis du vil have en lækker sixpack. Ligegyldigt hvor intensivt du træner, vil du aldrig få sixpack, hvis du hele tiden spiser flere kalorier, end du forbrænder. Som du måske har hørt, siges det, at sixpacken laves i køkkenet og ikke i fitnesscenteret. Lad os tage et simpelt eksempel:

Person A: kraftigt bygget med lidt ekstra fedt på sidebenene
Person B: muskuløs og med sixpack

Selvom man ikke umiddelbart kan se det, kan person A sagtens have større og stærkere mavemuskler end person B. Den synlige sixpack er i højere grad et pejlemærke for din fedtprocent end en markør for din egentlige core-styrke. Derfor kan de fleste opnå en synlig sixpack, hvis kroppens fedtprocent reduceres tilstrækkeligt.

Vil man af med overskydende fedtmasse, og herved nedbringe fedtprocenten, er det fuldstændig afgørende, at der skabes et dagligt kalorieunderskud. Et dagligt kalorieunderskud på omkring 500 kcal vil resultere i et ugentligt vægttab på omkring ½ kg (L. Kristiansen & R. Larsen 2015). Det kan enten opnås ved at formindske antallet af kalorier, man indtager gennem kosten, ved at øge den fysiske aktivitet eller en kombination af de to metoder.

Vælger man at reducere indtagelsen af kalorier i kosten, skal man være opmærksom på, at man ikke skærer ned på ”vigtige kalorier”. Det er vigtigt, at man stadig får tilstrækkeligt med makro- og mikronæringsstoffer, så man ikke risikerer fejlernæring. Skru i stedet ned for indtaget af sukkerholdige produkter som sodavand, slik og kage, som indeholder mange kalorier og har lav næringsværdi. Andre steder, man med små ændringer kan spare mange kalorier på en dag, er eksempelvis ved at droppe smør på brødet eller sukker i kaffen. Desuden er byture og alkohol generelt en af de helt store kalorie-syndere, så det bør skæres voldsomt ned, og helst helt væk, når du arbejder dig hen mod en sixpack.

Du kan også opnå et dagligt kalorieunderskud ved at øge mængden af fysisk aktivitet. Det vil altså sige, at du forbrænder flere kalorier, end du plejer.

Er du vant til at træne cardio, kan du øge mængden eller intensiteten af din nuværende træning. Er du helt ny i konditionstræning, bør du starte stille og roligt op, så du undgår skader.

I næste punkt kan du læse om, hvordan du kan træne konditionstræning.

Ligesom når der skal spares på kalorier, kan små ændringer i hverdagen også tælle, når du skal øge dit daglige aktivitetsniveau. Tag trappen i stedet for elevatoren, parker bilen længere væk på parkeringspladsen eller tag cyklen på arbejde.

Træn rigtigt og tab ikke muskelmasse

Hvis du vil have markerede mavemuskler, nytter det ikke noget bare at tage en masse gentagelser uden belastning.  Derfor kan du ikke bare tage en masse mavebøjninger og forvente, at dine mavemuskler kommer til at strutte af sundhed, eller at du forbrænder en masse fedt netop på maven. For det første kan man ikke punktforbrænde, det vil sige vælge hvor på kroppen man vil forbrænde fedt. For det andet fungerer mavemusklerne som alle andre muskler i kroppen – de skal hele tiden presses, så for at øge muskelmassen skal belastningen også øges gradvist.

I stedet for at lave hundredvis af mavebøjninger hver dag, skal du sørge for at lave færre gentagelser og i stedet presse dine mavemuskler ved at tilføre tungere og tungere vægt, efterhånden som du bliver stærkere. Desuden skal du sørge for at variere din træning og lave flere forskellige øvelser, så musklerne hele tiden skal arbejde på nye måder. Se vores anbefalinger til gode maveøvelser nederst.

Selvom dit primære mål er en sixpack, skal du fokusere på at styrketræne hele kroppen. Nogle går meget op i, at man er nødt til at tabe sig, for at få sixpack, men i virkeligheden gælder det om at tabe fedt. Din vægt i kilo er sådan set ligegyldig, så derfor er der ingen grund til at være bange for at tage på i muskelvægt, hvis du vil have sixpack – tværtimod. Du kan altså godt have et styrkeprogram, der har ekstra fokus på coren, men det betyder ikke, at du skal glemme kroppens øvrige muskelgrupper.

Ud over styrketræning er konditionstræning også en vigtig del af arbejdet mod at opnå en sixpack. Konditionstræning – eller cardio – er effektivt, når man skal forbrænde kalorier, og derudover forbedrer det kroppens kredsløb, hvilket vil sige at hjertet og lungerne styrkes.

Noget af det cardiotræning der giver den bedste fedtforbrænding, er løb – gerne intervalløb. Med intervaltræning forbedres kredsløbet hurtigt og effektivt, da man hele tiden presser kroppen til det yderste, holder en kort pause, og presser til det yderste igen. Intervallerne kan laves på mange måder, så prøv dig lidt frem eller læs mere om intervaltræning her.

Forskellige holdtræningsaktiviteter som boksetræning og spinning er også rigtig god konditionstræning. Du kan enten veksle mellem de forskellige typer af konditionstræning, eller melde dig til et fast hold nogle gange om ugen. Det er individuelt, hvad man helst vil, og det vigtigste er at finde det man kan lide, så man kommer afsted og giver den alt hvad man har – hver gang.

Sørg for at dyrke cardiotræning minimum to gange om ugen, så du oplever forbedringer.

Følg gerne et fast træningsprogram, så du har struktur og kan se, når du forbedrer dig. Det kan også være en idé at finde en træningsmakker, så I kan støtte og presse hinanden på vejen mod målet.

Spis rigtigt

Når man går efter at være i kalorieunderskud, og dermed tabe sig, handler det simpelt sagt om at indtage færre kalorier, end man forbrænder. Det skal dog understreges, at det ikke er uden betydning, hvor de kalorier, man indtager, kommer fra. En kalorie er det samme, uanset om den kommer fra en marsbar eller en gulerod, så kaloriemæssigt feder chokolade og sukker ikke mere end grøntsager og fuldkorn. Der er dog kæmpe forskel på næringsværdien i de forskellige fødevarer, og derfor er det ikke optimalt at få sine daglige kalorier fra slik og kager, da næringsværdien i disse madvarer er lav, så kroppen ikke får stillet sit behov for makro- og mikronæringsstoffer, og du derfor hurtig vil blive sulten igen.

Selvom det måske virker som en oplagt måde at spare kalorier på, er det en dårlig idé at springe måltider over i løbet af dagen. Det er dog en næsten sikker måde at komme til at indtage for mange kalorier på, da sulten får os til at spise forkert og i større mængder, end vi har brug for.

Spis i stedet cirka hver tredje time, hvor det ikke behøver at være kæmpe måltider, men små, sunde måltider, så du undgår at falde i sukkerfælden, hvis du bliver sulten hen på eftermiddagen. Hvis du spiser jævnligt gennem hele dagen, holder det kroppens energiforsyning i gang og opretholder et stabilt blodsukker, så du ikke oplever ”dyk” i løbet af dagen, som giver dig lyst til at spise usunde ting. (L. Kristiansen & R. Larsen 2015).

Når du træner, er det vigtigt, at du får nok protein, så dine muskler har brændstof til at vokse. Derfor vil vi anbefale dig at udskifte nogle af de små måltider med en proteinshake. Fordelen ved PROTEINPULVER er, at du nemt kan opfylde kroppens behov for protein, uden at du skal bruge masser af tid over gryderne på at tilberede mellemmåltider. Hvis du er lidt lækkersulten, kan du eventuelt supplere et mellemmåltid med en PROTEINBAR, som ligeledes forsyner kroppen med den nødvendige mængde protein, uden det kræver en masse forberedelse.

Der findes mange forskellige typer af proteinpulver, og du kan læse mere om fordelene ved de forskellige i vores STORE PROTEINGUIDE.

Protein kan hjælpe med at beholde muskelmasse, give en god mæthedsfornemmelse og påvirke stofskiftet i den rigtige retning (L. Kristiansen & R. Larsen 2015). Her er det vigtigt, at proteinerne indeholder alle de essentielle aminosyrer, det vil sige, dem kroppen ikke selv kan producere. Dette kan sikres gennem animalsk protein fra kød, fisk, æg og mælkeprodukter eller ved udvalgte planteproteiner, som dog ofte skal kombineres for at få alle essentielle aminosyrer. Kigger man på mængden, skal man dagligt have 1,2-1,7 gram protein per kilo kropsvægt. Vejer man 60 kg, skal man altså minimum have 72 gram protein om dagen.

Som nævnt ovenfor er det vigtigt at få nok proteiner, da de blandt andet giver en god mæthedsfornemmelse. Generelt er det vigtigt, at man spiser fødevarer af høj kvalitet, som fylder i maven. Højt på listen ligger fiberrige produkter, som er gode til at fremme mæthedsfornemmelsen. Desuden er de gode for fordøjelsen, og fuldkornsprodukter er derfor at foretrække under et vægttab/cut. Byt derfor gerne det hvide brød ud med fuldkornsbrød og de almindelige pastaer ud med fuldkornspasta. Det kan godt være, at der ikke er meget forskel på det samlede kalorieindhold per 100 gram i almindelig pasta og fuldkornspasta, men med det høje fiberindhold i fuldkornsvarianten, vil du hurtigere føle dig mæt og derfor ikke spise så meget. Mæthedsfornemmelsen varer desuden betydeligt længere end ved almindelig pasta.

Sørg også for at få nok væske i løbet af dagen. Som hovedregel skal vi indtage 1½ – 2 liter væske i døgnet og mere, hvis vi træner. Det hjælper kroppen med at komme af med affaldsstoffer, og som sidegevinst kan det afhjælpe sultfølelsen i nogle situationer, da vi sommetider ikke kan mærke forskel på, om vi er sultne eller tørstige.

Det er naturligvis ikke ligegyldigt, hvad du fylder dine væskedepoter op med. Størstedelen af den væske vi indtager, bør være vand, og hvis du vil have lidt andet, eksempelvis i forbindelse med træning, kan du vælge en proteinvand eller en ENERGIDRIK. Husk dog hele tiden på kalorieregnskabet, så skær gerne sodavand, saftevand, juice, osv. fra, så du undgår unødvendige kalorier.

Mål din udvikling

En god måde at holde sig selv til ilden, når man træner for at opnå sixpack, er at måle sine fremskridt. Det er en god måde at opretholde motivationen og holde øje med, om man er på rette kurs med træningen, eller om der skal foretages justeringer.

Mål eksempelvis din talje med et målebånd. Din talje skal gerne blive smallere, efterhånden som du kommer fremad i forløbet.

Det er ligeledes en god idé at måle din fedtprocent, så du har styr på, om din konditionstræning og kostplan fungerer efter hensigten. I mange fitnesscentre er der adgang til avancerede vægte, som blandt andet kan måle fedtprocent og muskelmasse, så hop gerne på en af disse, så du har nogle tal at arbejde ud fra.
Derudover er billeder en super god måde at tracke sine fremskidt på. Tag billeder af dig selv forfra, bagfra og fra siden i starten af forløbet, så du har et udgangspunkt at sammenligne med, både undervejs og når du synes, du er nået i mål. Billeder kan vise meget, da man måske ikke selv kan se forbedringerne, når de sker gradvist. Derfor er det meget brugbart at have et sæt billeder, man kan sætte op ved siden af hinanden, så ændringerne bliver tydelige.

Gode maveøvelser

Nedenfor har vi samlet nogle gode øvelser til mavetræning. Nogle af øvelserne er med vægt og nogle af dem kræver bestemte maskiner, som du finder i centre, hvor du træner fitness. Det er hårde øvelser, så hvis du er helt ny i træningsverdenen, kan det være en god idé at finde nogle maveøvelser for begyndere, så du kan komme godt i gang inden du kaster dig over de mere avancerede øvelser til mavetræning.

Ved hver øvelse er beskrevet, hvad du skal bruge, hvordan øvelsen udføres samt hvilke muskler der primært er fokus på. De fleste øvelser arbejder med flere muskler på samme tid, så selvom der eksempelvis står øverste del af de lige mavemuskler, arbejder de øvrige muskler i coren også i højere eller lavere grad.

Situps

Fokusområde: Øverste del af de lige mavemuskler + de skrå mavemuskler

Udstyr: Måtte + håndvægt eller vægtskive

Teknik: Start siddende med vægten i strakte arme over hovedet. Spænd op i maven og sænk dig langsomt ned til du ligger på ryggen. Hold spændet i maven og sæt dig op igen. Variér så du skiftevis sætter dig lige op og roterer til hver side, så du også aktiverer de skrå mavemuskler.

Russian Twist

Fokusområde: de skrå mavemuskler

Udstyr: måtte + håndvægt eller vægtskive

Teknik: Sid med let bøjede ben og vægten i begge hænder. Læn dig lidt tilbage og rotér skiftevis fra side til side, så vægten kommer så langt om bag hoften som muligt. Kig efter vægten, så hele kroppen roterer med rundt. Sørg for at holde spændet i maven og lav øvelsen i et roligt tempo, så musklerne skal arbejde i længere tid.

Cable crunches

Fokusområde: Øverste del af de lige mavemuskler

Udstyr: Kabeltræk med rebhåndtag

Teknik: Sæt dig på knæ på en måtte med fronten mod kabeltrækket og tag fat i håndtaget. Crunch sammen ved at sænke brystet mod lårene, mens du spænder op i coren, så du kan mærke, de lige mavemuskler arbejder.

Hanging leg raises

Fokusområde: Nederste del af de lige mavemuskler

Udstyr: Pull up stativ eller ribbe

Teknik: Hæng i strakte arme, uden at overstrække i albueleddet. Spænd op i maven og træk knæene mod brystet ved hjælp af mavemusklerne. Hvis du vil gøre øvelsen sværere, kan du strække benene og hæve dem til vandret.

Ab wheel rollout

Fokusområde: Lige og skrå mavemuskler

Udstyr: Mavehjul + evt. måtte

Teknik: Læg dig på knæ med hjulet foran dig. Læn dig fremad til dine arme er helt strakte over hovedet på dig. Hold spændet, så du ikke kommer ned og ligge på maven og rul så tilbage til knæene.

Abs roll i TRX

Fokusområde: Lige og skrå mavemuskler

Udstyr: TRX + evt. Matte

Teknik: Juster TRX’en så bøjlerne er cirka midt på dine skinneben. Tag fat i TRX’en med hænderne og sæt dig på knæ foran selen. Læn dig forover til du har armene strakt over hovedet. Hold spændet i maven og kom tilbage til startpositionen. Denne øvelse kan være god at starte med, hvis hjulet (beskrevet ovenfor) er lidt for svært i starten.

Mountain climbers i TRX

Fokusområde: De lige mavemuskler

Udstyr: TRX + evt. måtte

Teknik: Juster TRX’en så bøjlerne er cirka midt på dine skinneben. Sæt fødderne i og stil dig i en planke med hænderne lige under skuldrene. Spænd op i maven og træk knæene mod brystet, enten skiftevis eller begge samtidig. Stræk benene igen og gentag. Sørg for at holde spændet og plankepositionen, så du ikke ”falder ned” i lænden eller skuldrene.

Pike i TRX

Fokusområde: De lige mavemuskler

Udstyr: TRX + evt. måtte

Teknik: Juster TRX’en, så bøjlerne er cirka midt på dine skinneben. Sæt fødderne i og stil dig i en lav planke med albuerne lige under skuldrene. Crunch sammen og send numsen opad til du har strakte ben. Hold spændet og vend tilbage til plankepositionen. Du kan skrue op for øvelsen ved at stå i den høje planke med hænderne under skuldrene.

Case: bikinifitnessatlet

Her kan du læse Janne Mari Fredlys holdning og oplevelser med træning og kampen om sixpack. Janne Mari Fredly er bikinifitnessatlet og blev danmarksmester i bikinifitness i 2014. 

Janne’s Grandprix-form varer kun en dag. Hvilket jeg ikke anbefaler nogen til at have, ud over dem som rent faktisk træner seriøst op til bodybuilding konkurrencer. At skulle måle sig op mod de forskellige sundhedsidealer, som florerer på de sociale medier og i fjernsynet, gør ikke sagen nemmere.

“Styrketræning er blevet et enormt hit blandt mange piger her på det seneste – STRONG IS THE NEW SKINNY – man skal have mavemuskler, ‘guns’ og ikke mindst en rund og fyldig numse. Målene er høje”. 

Men man finder hurtig ud af, at den sixpack ikke kommer af sig selv, og numsen heller ikke bliver fyldigere – selv med de utallige timer, man investerer dagligt på steppemaskinen og de 100 situps du laver hver aften, inden du går i seng. Det gør mig ondt at tænke på, hvor meget energi der spildes, og hvor mange tvangstanker enkelte mennesker kan udsætte sig selv for i jagten på drømmekroppen – uden at opnå de ønskede resultater.

En dag jeg var nede at træne i fitnesscenteret, spurgte en pige mig om: “Hvor længe har du trænet for at se sådan ud?”. Jeg stod i hård konkurrenceform, og der var kun et par dage til jeg skulle stå på scenen – så jeg blev helt stille et øjeblik, og tænkte: “Nej, nej, nej, søde pige du må ikke spørge mig om sådan noget!”. Jeg forklarede pigen, at jeg skulle til konkurrence om et par dage, og at komme i den form jeg var i, havde taget mig tre år med seriøs og målrettet træning samt en skræddersyet kostplan.

Pigen blev helt paf og sagde: “Puha tre år… Nå, men om tre år vil jeg så kunne se ud som dig?” Jeg kunne se i hendes øjne, at hendes motivation var blevet større, da hun så, at der var resultater i sidste ende. Men jeg kunne desværre ikke holde mig tilbage og sagde: “du må altså ikke sammenligne dig med den form, jeg står i nu her – det er en konkurrenceform, og overhovedet ikke et ideelt billede at se op til – ingen ser sådan her ud 24/7! Så gør mig en tjeneste og lad være med at bruge denne form som et forbillede”.

Til dagligt ser jeg helt anderledes ud. Jeg spiser sundt og varieret og skejer ud med en kage og en is et par gange om ugen. Hvorfor er det så vigtig at have en flot strandkrop? Hvorfor er det ikke okay at have et par ekstra kilo på kroppen, men stadig være sund og rask? Jeg kender flere, der skammer sig over deres kroppe. At smide t-shirten når de skal bade eller bare ligge og sole sig på stranden, føler de stor  skam ved. Det burde være naturligt for alle at kunne ligge på stranden og kaste sig ud i vandet uden at skamme sig over, hvordan man ser ud.

Jeg vil aldrig opfordre nogen som helst til at se ud som jeg gør, når jeg står i min konkurrenceform. Jeg elsker min off-season med de ekstra kilo på mave og lår.

“Man skal lige vende sig til det drastiske skift efter flere måneder i lav fedt procent – men der findes ikke noget mere lækkert end at have en krop, der udstråler energi og madglæde”.

Man kan sagtens være sund og stærk med et par ekstra kilo på sidebenene. En sixpack er ligegyldig – vi har alle forskellig genetik, der gør, at vi ikke kan se ens ud. Vær stolt af din krop og den figur du har, og lad være med at sammenligne dig med andre – brug dem hellere som inspiration og vær selv en inspiration. Du kan aldrig blive en anden, men den bedste udgave af dig selv, så fokuser på at nå dine egne mål. Vejen frem er en varieret, sund kost med regelmæssig træning i din hverdag. Lad dig ikke snyde af mediernes forvrængede billeder af, hvordan ”den perfekte krop” ser ud!