Den ultimative protein guide
Protein Guide

Download den fulde Protein Guide her.

Næringsstoffer

Protein, kulhydrat, fedt, væsker, mineraler og vitaminer er de seks forskellige typer af næringsstoffer, som indgår i fødevarer, og spiller en vigtig rolle for vores overordnede sundhed. Protein, kulhydrat og fedt, som kroppen har brug for i store mængder, kaldes for makronæringsstoffer. Vitaminer og mineraler, der kun indgår i ganske små mængder i vores kost, kaldes for mikronæringsstoffer.

Protein

Protein er vigtige byggeklodser for alt kropsvæv og alle organer. Indtagelse af protein af høj kvalitet i forbindelse med motion, træning og konkurrencer hjælper med at genopbygge og reparere musklerne og reducerer muskelømhed. Et jævnt fordelt indtag dagen igennem sikrer optimal vedligeholdelse og udvikling af muskelmasse.

Kulhydrat

Kulhydrat giver energi til alle de daglige aktiviteter. Kulhydrattilskud i forbindelse med motion, træning og konkurrencer sikrer kroppen og hjernen ekstra brændstof.

Et skemalagt indtag dagen igennem giver et optimalt energitilskud og genopladning.

Fedt

Fedt er en vigtig brændstofkilde for kroppen og spiller en vigtig rolle for alle kropscellernes struktur og funktion. Et dagligt indtag giver energi og fremmer optagelsen af vigtige fedtopløselige vitaminer.

Væsker

Væsker og elektrolytter vedligeholder væskebalancen. Et dagligt jævnt fordelt væskeindtag, særligt før og efter motion, giver maksimale resultater og ydeevne.

Mineraler og vitaminer

Mineraler og vitaminer er nødvendige for flere vigtige kropsfunktioner. Et dagligt indtag af vitaminer, kalcium, fosforholdigt kalium og magnesium er nødvendigt for en normal muskelfunktion og for udvikling og vedligeholdelse af en sund knoglestruktur*.

Værd at vide om protein

Proteiner består af kæder af individuelle “byggeklodser” kaldet aminosyrer. En kæde af aminosyrer kaldes et peptid, og lange peptider er proteiner. Aminosyrernes sekvens gør det muligt for forskellige proteiner at have forskellige funktioner.

Hvad er aminosyrer?

Kroppen bruger 20 forskellige aminosyrer til at fremstille proteiner. Selvom alle aminosyrer er vigtige, er der 11 af dem, som vi ikke behøver at indtage gennem kosten, og disse klassificeres som ikke-essentielle aminosyrer. De øvrige 9 af de i alt 20 aminosyrer skal indtages gennem kosten, og vi kalder disse for essentielle aminosyrer, fordi kroppen ikke selv kan producere dem. Eksempler på essentielle aminosyrer er leucin, valin og isoleucin.

Komplet protein:

Indeholder alle de essentielle aminosyrer i mængder, som opfylder eller overstiger kroppens behov. Komplet protein findes i animalske produkter og mejeriprodukter, men også i sojaprotein.

Ukomplet protein:

Indeholder en for lille mængde af en eller flere af de essentielle aminosyrer til at fremme kroppens vækst og udvikling og kan derfor ikke indgå som kostens eneste proteinkilde. De fleste planteproteiner er ukomplette proteiner.

Hvad er valle, og hvordan fremstilles det?

Under fremstillingen af mælkebaserede oste produceres et biprodukt, som kaldes “valle”. Valle er en væske, som indeholder forskellige vigtige ernæringskomponenter, herunder valleprotein, laktose og mineraler, som har forskellige sundhedsfremmende egenskaber.

Vi separerer disse ernæringskomponenter fra et førsteklasses råmateriale, som ikke indeholder hverken væksthormoner, (rBST), GMO (USA, EU) eller gluten. På vores avancerede produktionsanlæg anvender vi skånsomme behandlingsmetoder til at fremstille ingredienser af høj kvalitet, som bevarer næringsstoffernes biologiske funktion.

Valleprotein

LinusPro-produkter indeholder følgende tre kategorier af valleproteiningredienser til sportsernæring:

  • Koncentrater
  • Isolater
  • Hydrosylater

Valleprotein har længe været kendt som en proteinkilde af enestående ernæringsmæssig kvalitet. Proteinkvalitet viser indholdet af essentielle aminosyrer (EAA) i et bestemt protein, den faktiske mængde, som optages i kroppen, samt proteinets evne til at fremme udvikling og vedligeholdelse af kroppens væv. Den meget høje proteinkvalitet er udtryk for et højt indhold af forgrenede aminosyrer og andre essentielle aminosyrer sammenlignet med andre proteinkilder samt hurtig og nem optagelse.

E­­­­ffektiv opbygning, regenerering og vedligeholdelse af muskelmasse og væv

Valleprotein har et højt indhold af både essentieller (EAA) og forgrenede aminosyrer (BCAA), særligt leucin, som stimulerer muskelvækst og -regenerering mere effektivt end andre proteinkilder.

Valleprotein fordøjes nemt og optages hurtigt i kroppen, og sikrer hurtigt de nødvendige byggeklodser til en hurtig restitution.

Valleprotein indeholder essentielle aminosyrer i stort set de samme proportioner som kroppens muskelvæv.

Valleprotein-hydrolysater har enestående optagelsesmæssige egenskaber, som sikrer hurtigere muskelrestitution og bedre præstationer, samtidig med at de forebygger skader.

Fremmer en sund vægt og kropssammensætning

Valleprotein stimulerer varmeudvikling og mæthed, og hjælper med at stabilisere blodsukkerniveauet efter et måltid.
Dokumenteret reduktion af livvidde og fedtprocent med fastholdelse af en kropsvægt med et lavere BMI.

Fremmer en sund knoglestruktur

Valleprotein hjælper med at vedligeholde en normal knoglestruktur hos voksne samt en normal knoglevækst og -udvikling hos børn.

Naturlig virkning

Mælk har et naturligt indhold af valleprotein af høj kvalitet.

Bedre smag

Valleprotein har en smagsfordel sammenlignet med andre proteinkilder og kan nemt tilsmages og sødes.

Letanvendelig

Valleprotein er varmestabilt og kan indgå i et stort udvalg af naturlige, velsmagende og praktiske føde- og drikkevarer fra pulver til færdige drikke, geler og barer.

WHEY100

Valleproteinkoncentrat
  • WHEY100 Protein Concentrate (WPC) har etproteinindhold på omkring 80 % og et lavt indhold af fedt og kulhydrat (laktose)
  • WHEY100 opfylder behovet hos de fleste forbrugere, som ønsker muskelopbygning og reparation efter træning og motion
  • LinusPro har udviklet et bredt udvalg af WHEY100-produkter af høj kvalitet med forskellige sundhedsfremmende egenskaber herunder 2 produktserier med forskellige varianter, og varianter med både almindeligt og ekstra højt proteinindhold (76-80 %)

WHEY ISO

Baseret på WHEY ISO Protein-Isolat

Whey ISO indeholder 95 % ultra- og mikrofiltreret valleprotein-isolat (WPI) og er blevet filtreret mere end WPC, så det har et højere proteinindhold. LinusPro Whey ISO-produkter indeholder 87-92 g protein pr. 100 g pulver, så de har et højere proteinindhold pr. portion pulver sammenlignet med WPC samt et minimalt indhold af fedt, kulhydrat og kolesterol. WPI har et fedtindhold på blot 1-1,5 %, hvilket er perfekt, hvis du ønsker en slank krop uden overflødige fedtdepoter. Ud over det meget høje proteinindhold indeholder LinusPro Whey ISO-produkter kun 1,5 % laktose, så de kan bruges af personer med en mild grad af laktoseintolerans.

WHEY ISO Protein-Isolat

Valleprotein-isolat (WHEY ISO) har et proteinindhold på mindst 87 % og er blevet filtreret mere end WHEY100, så det har et højere indhold af protein og et meget lavt indhold af kulhydrat og fedt. Det betyder, at proteinindholdet pr. portion er højere end for WHEY100. LinusPro WHEY ISO opbygger, reparerer og vedligeholder effektivt muskelmassen med et samlet lavere kalorieindhold pr. portion protein. Valleprotein-isolat kan beskytte muskelmassen ved samtidig kalorierestriktion/under et vægttab. Det har en ren smag og indgår som en naturlig del af mange sportsudøveres kost. Vi har produkter med valleprotein-isolater af høj kvalitet til forskellige anvendelsesområder, så du nemt kan finde et velsmagende valleprodukt, der passer til dig.

HYDRO PRO

Valleprotein-hydrolysater

Valleprotein-hydrolysater har gennemgået en speciel behandlingsproces kaldet “hydrolyse”, som nedbryder intakt protein i mindre peptidfragmenter eller frie aminosyrer. Hydrolysegraden eller DH angiver proteinets nedbrydningsgrad og varierer for de forskellige hydrolysater.

LinusPro HYDRO PRO-produkter har to yderligere fordele sammenlignet med andre valleproteinformater:
  • Fordøjelighed: Hydrolyseprocessen minder om den naturlige nedbrydning af protein, der finder sted i maven og tarmene efter indtagelsen af et proteinholdigt måltid. Hydrolyseret valleprotein er ’præ-fordøjet’ proteiner bestående af små peptider, så det er nemmere at fordøje end intakt protein
  • Hurtig muskelrestitution: Små peptider med lav molekyle vægt, dvs. di- og tri-peptider optages hurtigere i tyndtarmen sammenlignet med frie aminosyrer og intakt protein. Hydrolyseret valleprotein med et højt indhold af tri- og dipeptider er derfor en proteintype, som hurtigt optages i kroppen og giver en hurtigere muskelrestitution efter træning. LinusPro HYDRO PRO-produkter indeholder valleprotein- hydrolysater af særlig høj kvalitet, som har forskellige sundhedsfremmende egenskaber
  • Omhyggeligt hydrolyseret valleprotein Lacprodan HYDRO.365:  Lacprodan HYDRO.365 er UHT-stabil og har et højt indhold af di- og tri-peptider, som gør det velegnet som sportsernæring. Produktet har en dokumenteret præstations- og restitutionsfremmende effekt hos elitesportsudøvere og er også velegnet til forbrugere, som ønsker hurtigere restitution og forbedrede præstationer. Lacprodan HYDRO. 365 er en førsteklasses ingrediens, som åbner døren for producenter, der tilbyder produkter til det krævende sportsernæringssegment.

* Kommissionens forordning (EU) 432/2012 af 16/05/2012

Læs også: