Menneskekroppens muskler er hovedsageligt dannet af protein, og under al fysisk aktivitet stimuleres proteinsyntesen i musklerne. Et led i proteinsyntesen er kroppens måde at forme sig optimalt til den eksterne fysiske påvirkning af musklerne. Kroppen syntetiserer visse proteiner alt afhængig af, hvad kroppens behov er. Ved styrketræning dannes eksempelvis proteinerne myosin og actin i muskelcellerne, som er proteinmolekylet, der kontraherer (forkorter) cellen og dermed skaber en mekanisk bevægelse i musklen. Proteinsyntesen bestemmer dannelse af øget muskelmasse via såkaldte strukturelle proteiner som myosin. Nedbrydning af muskelmasse forårsages dog også af proteinsyntesen, da der er tale om to parallelle processer.

Proteinsyntesen forårsager forhøjet dannelse og nedbrydning af muskelprotein i en periode på 48-96 timer efter et endt træningspas. Det er derfor vigtigt at indtage de korrekte makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) i denne periode, da musklerne bruger disse i opbygningen af muskelmasse.

Muskelopbygning sker med andre ord, når summen af dannelsen af muskelproteiner har været højere end nedbrydningen af muskelproteiner over en periode.

Relateret billede