10 tips og fakta om løb fra vores dygtige atlet Micha Østergaard. Micha er tidligere OL-svømmer og arbejder nu fuldtid som personlig træner i Berlin.

1. Kig fremad

Forsøg at undgå at kigge ned på dine fødder mens du løber og hold i stedet blikket rettet cirka 10 meter fremad. Har du rettet dit blik et stykke fremad (frem for på dine fødder), forbliver dine skuldre også i sundere og mere afslappet position.

2. Løb mod smerter

Alle kvinder har sikkert på et eller andet tidspunkt oplevet følelsen af enten menstruationssmerter eller migræne, og vores umiddelbare intention er at blive hjemme på sofaen. Udholdenhedstræning som løb gør dog oftest, at vi faktisk får det bedre, når vi bevæger os, da det virker afslappende på vores muskler, og derved bevirker, at smerten for det meste vil aftage. Så op fra sofaen og ud i den friske luft!

3. Din mave løber med

Det er ikke mange, der er klar over, at løb faktisk også er god træning for coren (mave og ryg). Når du løber, bliver maven sat på arbejde, idet den ved hvert skridt skal formå at ”affjedre” hele din kropsvægt.

 

4. Drik masser af vand

Du sveder, når du træner, og når du sveder, taber kroppen væske og mineraler. Sørg for at drikke godt med vand 30-60 minutter inden din løbetur. Det samme gælder, når du er hjemme igen. Sportsdrikke er efter min mening først hensigtsmæssig, når løbeturen overskrider 60 minutter med et godt stykke. Træner du derimod til fx en triatlon eller maraton (eller anden sport som flere timers svømning og lignende), kan det helt sikkert være en fordel med et færdigprodukt som Energy Powder fra LinusPro – hvilket i øvrigt også smager utrolig godt.

5. Løbeskoens udløbsdato

Alt efter din vægt og hvilket underlag du normalt løber på, har dine løbesko, såvel som vores madvarer, en udløbsdato. For det meste er der tale om mellem 500km og 800km, inden du skal ud og have fat i en ny model. Er dine løbesko meget slidte på siden af sålen, er dette ofte en indikator for, at det er ved at være tid til at skifte de gamle sko ud med et nyt par.

En god tommelfingerregel er dog at købe et nyt par løbesko hvert andet år, da skoenes materiale ældes, selvom de kun har få løbeture på bagen.

6.Tag en løbe-quicke

Du kender sikkert følelsen af ikke at have tid til din sædvanlige løbetur, og du overvejer derfor at blive hjemme i stedet. Lad ikke uret bestemme og tag alligevel løbeskoene på. Selv en 10 minutters løbetur hjælper dig stærkt på vej til gode resultater og ikke mindst mod et sundt helbred.

Se også: LinusPro Energy kategorien

7. Lær at løbe

At løbe er ikke altid så simpelt, som det lyder. Mange mennesker løber på en måde, der kan være direkte skadelig for deres led. Et eksempel herpå er at ”svinge fødderne” ud til siden og fremad i stedet for en konsekvent fremadgående lineær bevægelse. Løber du altså ofte, vil jeg klart anbefale, at du booker et par træninger med en løbe-coach. Dette vil ikke kun gøre underværker for din teknik og performance, men med stor sandsynlighed også booste din motivation og give et par nye idéer til din træning.

8.Track dine fremskridt

Der findes i dag utallige apps, ure og armbånd til at tracke din træning. De hjælper dig både med at holde styr på din samlede tid, rutens længde, gennemsnithastighed, puls etc. En digital træningsdagbog. Interessant er det at følge sin fremgang og være i stand til let og hurtigt at sammenligne de forskellige løbeture. For mit vedkommende en stor motivationshjælp og data, som jeg desuden synes er mega skægt at følge.

9. De ekstra 0,5%

Er vejret dårligt? Vil du løbe 30 minutter efter din styrketræning? Eller kan du generelt bare bedst lide at løbe indenfor på et løbebånd? Så indstil løbebåndet til at have en stigning mellem 0,5% og 1%. På den måde kommer du tættere på den naturlige følelse af at løbe, som man kender den i naturen.

10 .Mix it up!

Du formår at løbe 30/45/60 minutter i steady state? Super! Men har du eksperimenteret med sprints og/eller intervaltræning generelt? Få pulsen rigtigt op og bliv bekendt med dit anearobe område idet du sætte tempoet ordentligt op. Det kan sagtens resultere i en mere eller mindre ubehagelig følelse, men dette er også meningen, så lad dig ikke afskrække. Anaerobt og intervalarbejde giver resultater! Prøv eventuelt med 10 omgange af 30 sekunders maksimal løb efterfulgt at 60 sekunders gang. En anden mulighed kunne være 5 omgange af 2 minutter med puls 170-180 efterfulgt af 3 minutter med puls 140-150. Der er ingen regler, så leg med forskellige intervaller og intensiteter fra løbetræning til løbetræning.

 
1